A szolgáltatóipar támogatta az euróövezeti gazdaság teljesítményét júniusban

Gazdaság, 2018.06.22

A szolgáltatóipar várakozáson felüli teljesítményének köszönhetően júniusban nem lassult az eurövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken közzétett felmérése szerint.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI júniusi előzetes értéke 54,8 pontra, a két hónappal korábbi szintre emelkedett a májusi 54,1 pontos 18 havi mélypontról. Elemzők csökkenést, 53,7 pontot vártak júniusra.

A kompozit BMI júniusi értéke az előző havihoz képest elért csekély növekedésével együtt is 17 hónapja, közel másfél éve a leglassúbb teljesítménynövekedési ütemet tükrözi az euróövezetben.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusi előzetes értéke 55,0 pontra, négy havi csúcsra emelkedett a májusi 53,8 pontról. Elemzők csekély csökkenést, 53,7 pontot vártak.

A feldolgozóipari BMI előzetes értéke viszont a várakozásoknak megfelelően 55,0 pontra, 18 havi mélypontra csökkent a májusi 55,5 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva hangsúlyozta, hogy az összesített indexet a feldolgozóipar visszahúzó erejével szemben a szolgáltatóipar teljesítménye segítette növekedéshez a májusi másfél éves mélypontról. Hozzátette, a felmérés adatai alapján a második negyedévben 0,5 százalékkal nőhet a GDP az előző negyedévhez képest.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a júniusi javulást korai lenne fordulatként értelmezni, mivel jórészt a munkaszüneti napok kivételesen magas májusi számának tulajdonítható. Az alapvető trend változatlanul a növekedési ütem lassulása - mondta. Különösen a feldolgozóiparban, ahol a kereskedelmi háborúval szembeni aggodalmak terhelik meg az üzleti hangulatot - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!