A vártnál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom júliusban az euróövezetben

Gazdaság, 2018.09.05

A vártnál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben júliusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkent, éves szinten pedig 1,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők éves összevetésben 1,3 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi, a felülvizsgálat után 1,2 százalékosról 1,5 százalékosra javított növekedés után. Havi szinten az elemzők is 0,2 százalékos visszaesést vártak az előző havi 0,3 százalékos növekedés után.

Az Európai Unióban havi szinten nem változott, éves összevetésben pedig 2,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban az előző hónapban mért stagnálás, illetve 2,1 százalékos növekedés után.

Az előző év júliusához képest az euróövezetben 1,4 százalékkal, az unióban pedig 1,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma. A benzinkutak forgalma az euróövezetben 1,3 százalékkal, az unióban pedig 2,1 százalékkal nőtt. A nem élelmiszeripari termékek eladásai az euróövezetben 0,9 százalékkal, az unióban pedig 1,9 százalékkal ugrottak meg.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Lengyelországban (7,7 százalék), Litvániában (7,2 százalék) és Írországban (6,6 százalék) nőtt az éves kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Máltán (2,6 százalék), Svédországban (1,1 százalék) és Ausztriában (1,0 százalék) mérték.

Havi összehasonlításban az euróövezetben 0,6 százalékkal, az unióban pedig 0,3 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma. A nem élelmiszeripari termékek eladásai viszont 0,4 százalékkal, illetve 0,5 százalékkal nőttek.

Júniushoz képest leginkább Szlovákiában és Észtországban (egyaránt 1,1 százalékkal) és Nagy-Britanniában (0,8 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Belgiumban (2,1 százalék) mérték, majd Portugália és Svédország következett, mindkettő 1,0 százalékkal.

Magyarországon havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent, éves szinten pedig 5,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!