A vártnál gyengébben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az euróövezetben

Gazdaság, 2018.06.05

A vártnál gyengébb ütemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben áprilisban az előző hónaphoz képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,1 százalékkal, éves szinten pedig 1,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők havi szinten 0,5 százalékos emelkedést vártak a márciusi, a felülvizsgálat után 0,1 százalékról 0,4 százalékra módosított növekedés után. Éves összevetésben a tényadatok megfeleltek a várakozásoknak az áprilisi, a felülvizsgálat után 0,8 százalékról 1,5 százalékra módosított növekedés után.

Az Európai Unióban havi szinten 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző hónapban mért 0,2 százalékos, illetve 2,3 százalékos növekedés után.

Az előző év áprilisához képest az euróövezetben 0,4 százalékkal nőtt, az unióban viszont 0,3 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma. A benzinkutak forgalma az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent, az unióban viszont 1,3 százalékkal nőtt. A nem élelmiszeripari termékek eladásai az euróövezetben 3,2 százalékkal, az unióban pedig 3,4 százalékkal ugrottak meg.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Romániában (7,4 százalék), Lengyelországban (6,6 százalék) és Litvániában (6,5 százalék) nőtt az éves kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Máltán (3,1 százalék), Belgiumban (1,5 százalék) és Szlovéniában (1,4 százalék) mérték.

Havi összehasonlításban az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai viszont 1,7 százalékkal nőttek. Az unióban 0,5 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása, a nem élelmiszeripari termékeké viszont 1,5 százalékkal nőtt.

Márciushoz képest leginkább Németországban (2,3 százalék), Romániában (1,7 százalék), valamint Írországban, Litvániában és Nagy-Britanniában (egyaránt 1,5 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Portugáliában (4,1 százalék), Szlovéniában (2,0 százalék) és Észtországban (1,8 százalék) jegyezték fel.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon éves szinten 6,1 százalékkal bővült, az előző hónaphoz képest viszont 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!