A vártnál kisebb lett az áprilisi infláció Kínában

Gazdaság, 2018.05.10

A vártnál nagyobb mértékben, három havi mélypontra csökkent áprilisban az infláció Kínában, miközben már a huszadik hónapja tart a termelői árak emelkedése a nemzeti statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint.

A fogyasztói árak éves bázison a várt 1,9 százaléknál kisebb mértékben, 1,8 százalékkal emelkedtek áprilisban Kínában a márciusi 2,1 százalékos éves áremelkedés után.

A fogyasztói árak január óta a legkisebb mértékben emelkedtek áprilisban elsősorban az élelmiszerárak nagymértékű csökkenésének köszönhetően.

Az előző hónaphoz képest áprilisban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, szemben az elemzők által várt 0,1 százalékos csökkenéssel. Márciusban 1,1 százalékos volt a fogyasztói árak csökkenése havi bázison.

A termelői árak 3,4 százalékkal emelkedtek áprilisban éves bázison a márciusi 3,1 százalékos éves áremelkedés után, ami 17 havi mélypont volt. Az áprilisi éves áremelkedés mértéke azonban elmaradt a 3,5 százalékos piaci várakozástól.

A termelői árak már a huszadik egymást követő hónapban emelkednek Kínában.

A termelői árak emelkedéséhez a legnagyobb mértékben a termelőeszközök áremelkedése járult hozzá áprilisban, ami éves 4,5 százalék volt a márciusi 4,1 százalék után. A termelőeszközökön belül a nyersanyag-kitermelő eszközök ára 6,1 százalékkal ment fel az előző havi 5,7 százalék után. A fogyasztási javak termelői ára mindössze 0,1 százalékkal emelkedett a márciusi 0,2 százalék után. A tartós fogyasztási cikkek termelői ára eközben 0,6 százalékkal csökkent az előző havi 0,3 százalékos csökkenés után.

A termelői árak áprilisban 0,3 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest a márciusi 0,2 százalékos havi csökkenés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!