A vártnál nagyobb mértékben nőtt a japán GDP a második negyedévben

Gazdaság, 2018.09.10

A japán gazdaság az idei második negyedévben az előzetes becslésnél nagyobb, több mint két éve a leggyorsabb ütemben növekedett elsősorban a tőkeberuházások fellendülésének és a lakossági fogyasztásnak köszönhetően a kormányhivatal hétfőn közzétett adatai alapján.

A japán gazdaság az április-júniusi második naptári negyedévben éves összehasonlításban 3,0 százalékkal nőtt, több mint két éve, 2016 első negyedéve óta a leggyorsabb ütemben. A kormányhivatal előzetes becslése a második negyedévi növekedésre 1,9 százalék volt. Az első negyedévi növekedés 0,7 százalék volt.

Gazdasági elemzők a Reuters hírügynökség felmérésében átlagosan 2,6 százalékos, a japán Nikkei gazdasági lap felmérésében 2,7 százalékos növekedésre számítottak a második negyedévre.

A tőkeberuházások a második negyedévben éves bázison 12,8 százalékkal 10,7 ezer milliárd jenre növekedtek, ami a legnagyobb növekedési ütem 2007 első negyedéve óta.

A GDP hatvan százalékát adó lakossági fogyasztás 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 0,2 százalékos csökkenés után.

Az import 0,9 százalékkal nőtt az április-júniusi negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, szemben az első negyedévi 0,2 százalékos növekedéssel.

Az export az első negyedévi 0,6 százaléknál kisebb, 0,2 százalékos mértékben nőtt a második negyedévben éves bázison.

A második negyedévben az előző negyedévhez képest árkiigazítással 0,7 százalékkal nőtt a japán bruttó hazai termék (GDP), szemben a 0,5 százalékos előzetes becsléssel.
http://www.esri.cao.go.jp/en/sna/data/sokuhou/files/2018/qe182_2/pdf/gaiyou1822_e.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!