A Zwack 610,5 millió forint osztalékot fizet ki előző üzleti éve után - BŐVÍTETT (új: további adatok, éves kilátások)

Gazdaság, 2020.06.25

Az előző üzleti év után összesen 610,5 millió forint - részvényenként 300 forint - osztalékot fizet a Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Nyrt. a közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság határozata alapján - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett összefoglalóból.

Az egyhangúlag elfogadott határozat szerint az osztalékfizetés 2021. január 27-én kezdődik.

Más tőzsdei kibocsátókhoz hasonlóan a Zwack is úgy döntött, hogy a veszélyhelyzet miatt nem tartja meg a csütörtökre összehívott éves közgyűlését, annak döntési jogosultságait ezért a társaság igazgatósága vette át.

A közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság egyebek mellett elfogadta a március 31-én zárult üzleti év beszámolóját 13,960 milliárd forint nettó bevétellel, 2,169 milliárd forint működési eredménnyel, és 1,696 milliárd forint éves adózott eredménnyel.

Az igazgatósági határozatokhoz kapcsolódó közlemény szerint a 26,358 milliárd forintos bruttó árbevétel a tavalyival szinte azonos, a 14 milliárd forinthoz közelítő nettó értékesítés ugyanakkor 11,3 százalékkal alacsonyabb az előző üzleti évinél. A kettő közötti eltérést a népegészségügyi termékadó tavaly januári változásával magyarázták. A többletterhet magasabb eladási árakkal ellensúlyozták, ám ez visszavetette az értékesítést. A belföldi visszaesést némileg ellensúlyozta a külföldi értékesítés, amely bevétele 11,8 százalékos növekedéssel 1,679 milliárd forintot ért el. Az adózott eredmény 35,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de több mint 20 százalékkal meghaladta az éves tervet.

A Zwack közleménye szerint az osztalékból egy részvényre 300 forint jut. Ötven százalék plusz 1 részvény a Zwack és az Underberg család közös cégének tulajdona, 26 százalék a Diageo csoporté, a többi részvényen pedig mintegy 2600 intézményi- és magánbefektető osztozik.

A Zwack április végén - a járványhelyzetre tekintettel - módosította az idei üzleti évre januárban elfogadott éves tervét, a módosított terv 25 százalékkal alacsonyabb árbevétellel számol, de a Zwack ezzel is nyereséges lehet. Az év hátralevő részét a gyorsan változó körülmények közepette folyamatosan újratervezik, amiről a befektetőket a negyedéves beszámolókban tájékoztatják - írták.

A határozatok szerint megváltozott az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetétele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!