A Budapest Alapkezelő 560 milliárd forint vagyont kezelt október végén

Gazdaság, 2017.12.13

A Budapest Alapkezelőnél a teljes kezelt vagyon 3,7 százalékkal, 560 milliárd forintra emelkedett ez év október végére, míg az alapokban kezelt vagyon 492 milliárd forintra nőtt, ami 2,9 százalékos növekedés a tavaly év végihez képest. Az alapkezelő részesedése a piaci adatok szerint 8,3 százalék - mondta Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Elmondta: a legsikeresebb idei alapjuk a Budapest prémium esernyőalap volt, amelybe 2016. április 1-i indítása óta közel 20 milliárd forint vagyon áramlott.

A vezérigazgató elmondta: az alapkezelő cég Csehországban is tevékenykedik, ott mintegy 110 milliárd forintnak megfelelő vagyont kezelnek.

Konkoly Miklós jelezte: a Budapest Alapkezelő évek óta foglalkozik a magyar lakosság megtakarítási szokásainak vizsgálatával, a 2013 óta tartó kutatássorozat legújabb felmérése szerint a lakosság 53 százaléka rendelkezik megtakarítással, ez mintegy 20 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Még mindig jellemző a lekötés nélküli vagy készpénz jellegű takarékoskodás, a befektetéssel rendelkezők is többen vannak, 2013 óta 17 százalékról 30 százalékra nőtt az arányuk a megkérdezettek között - mondta a vezérigazgató.

Az alapkezelő és a Budapest Bank privátbankjának szakemberei is azt tapasztalják, hogy az ingatlanoknak jelentős elszívó hatása van a lakosság megtakarítására, így az állampapírok után már az ingatlanbefektetések is a befektetési alapok versenytársai lettek - mondta Konkoly Miklós.

Elmondta: napjainkban a budapesti ingatlan-tranzakciók mintegy fele befektetési célú, és nem úgy tűnik, hogy ebben jelentős elmozdulásra lehetne számítani a közeljövőben. A 2008-as válság idején is tapasztalt ingatlanalap-problémák miatt ennek ellenére nem tervezik, hogy ingatlanalapot indítanának az alapkezelőnél.

Konkoly Miklós, aki a Budapest Alapkezelő vezérigazgatói tiszte mellett és a BB Money+ elnevezésű privátbanki üzletágnak a vezetője is, közölte: a privátbanki üzletág idén decembertől öt külső alapkezelő alapjait is beveszi a termékpalettájába, a privátbanki befektetés alsó limitje továbbra is 25 millió forint a pénzügyi szolgáltatónál.

Konkoly Miklós szólt arról is, hogy jelentősen nőtt az alapkezelőnél az intézményi, azon belül is a pénztári vagyonkezelés, az elmúlt 12 hónapban három pénztár vagyonkezelési jogát megszerezték meg, az Aranykor, a Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztárak, és a Tempó Egészségpénztár vagyonát kezelik a jövőben.

Tóth Tamás vezető privátbankár kiemelte: az elmúlt tíz évben meghétszereződött a privátbanki ügyfelek száma, a kezelt vagyon pedig közel 200 milliárd forintra nőtt. Hozzátette: a pénzügyi tudatosság terén a privátbanki ügyfelek sokat tanultak, tíz évvel ezelőtt az ügyfelek portfóliója többnyire bankbetétből és készpénzből állt, most különféle devizák és eszközosztályok is szerepelnek a befektetések között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!