A CETA elutasítására kérik a természetvédők a kormányt és az Országgyűlést

Gazdaság, 2017.09.20

A Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy ne ratifikálják az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), mivel véleményük szerint az abban szereplő befektetői bírósági rendszer veszélyt jelenthet Magyarországra.

A természetvédők szerdai közleménye hangsúlyozza, hogy a CETA fejezeteinek többsége csütörtöktől ideiglenesen hatályba lép, de legveszélyesebb részre, a befektetésvédelmi fejezetre ez nem vonatkozik, mivel ahhoz tagállami ratifikálás szükséges.

A közlemény idézi Gus van Hartent, a kanadai York Egyetem jogász professzorát, aki a szövetség rendezvényén kijelentette: a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények befektetésvédelmi rendszerei veszélyt jelentenek a környezetre, a demokráciára, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az emberek jólétére, mivel különleges előjogokat biztosítanak a külföldi befektető vállalatoknak.

Az egyesület felhívta a figyelmet, hogy az egyezmények vitarendezési eljárásai alapján a külföldi befektetők beperelhetik azokat a kormányokat, amelyek fellépnek állampolgáraik egészsége vagy környezetünk védelme érdekében. Friedrich Róbert programvezető kiemelte, hogy mindez nem csupán elméleti veszély, hiszen egy kanadai cég egy CETA-hoz hasonló befektetési egyezményre hivatkozva akarja kikényszeríteni a cianidos aranybányászatot Verespatakon, a román kormány ezért az erdélyi település világörökségi jelölésének visszavonását fontolgatja - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!