A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaságként működik tovább

Gazdaság, 2018.02.13

A Graphisoft Park SE társaságot, valamint a csoport tagjait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ez év január 1-i hatállyal szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) nyilvántartásba vette - közölte a Graphisoft Park SE a BÉT honlapján kedden.

Jelezték: az adóhatóság ezzel a társaság szabályozott ingatlanbefektetési előtársasági státusát megszüntette. A szit státus a következő csoporttagokra vonatkozik: Graphisoft Park SE, Graphisoft Park South I. Kft., Graphisoft Park South II. Development Kft., Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft., Graphisoft Park Services Kft.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényt 2011-ben hirdették ki, a Nyugat-Európában népszerű cégforma (Real Estate Investment Trust, REIT) bevezetésével az volt a cél, hogy tőke áramoljon az ingatlanszektorba, ezt pedig különböző adóelőnyökkel érte volna el a szabályozó. A 2011-es eredeti szabályozás azonban túl szigorú feltételeket szabott, ezért 2017-ig egy ilyen társaság sem jött létre. Így például egy szitek induló tőkéjének el kellett érnie a 10 milliárd forintot.

Az Országgyűlés 2017. júniusában szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely kedvezőbb szabályrendszert szabott meg, megkönnyítve például a kedvezményes adózási státus eléréséhez szükséges feltételek teljesítését és fenntartását: ezeknek a cégeknek nem kell például társasági adót és helyi iparűzési adót fizetni, illetve kedvezményes, 2 százalékos ingatlanszerzési illetéket fizetnek. Az induló tőkét is csökkentették, 5 milliárd forintra. A jogalkotó racionalizálta a szitnél vezető állású személyek képzettségével szemben támasztott követelményeket is.

A Graphisoft Park SE 2017 első fél évében 1,7 millió euró, az egy évvel korábbinál 200 ezer euróval magasabb nettó nyereséget ért el - közölte a társaság tavaly augusztus elején. Az akkori közlemény szerint a cég 2017-re 10,5 millió euró - az előző évinél 1 millió euróval magasabb - árbevételt és az előző évinél 500 ezer euróval nagyobb, 3,7 millió euró nettó nyereséget várt. A jelentés szerint a nettó nyereség 90 százalékát, mintegy 3,3 millió eurót a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló szabályozás szerint osztalékként ki kell fizetni a részvényeseknek.

A pénzügyi eredmények 2017 első fél évében a társaság várakozásainak megfelelően alakultak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!