A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok

Gazdaság, 2017.08.22

A kereskedelemben működő ágazati párbeszéd bizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a magyarországi kereskedelmi ágazat problémái, így például a bérfeszültség és a létszámhiány megoldása érdekében - jelentette be Palkovics Imre, a MOSZ elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén megkezdheti a munkát a bizottság.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke beszámolt a Tescóval folytatott bértárgyalásokról. Elmondta, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. A szakszervezet célja, hogy a cégnél a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot.

Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli azt is, hogy a külső munkaerő - az alvállalkozók által foglalkoztatottak - létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot.

A szakszervezet szükségesnek tartja továbbá, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra - tette hozzá a KDFSZ elnöke.

Szólt arról, hogy az ágazati párbeszéd bizottságban a feleknek lehetőségük van rá, hogy a problémáikra (bérek, létszámhiány, munkakörülmények) ágazati kollektív szerződés formájában találjanak megoldást.

Bubenkó Csaba tájékoztatott arról, hogy a KDFSZ által felállított sztrájkbizottságra vonatkozó 7 napos egyeztetési lehetőség csütörtökön lejár, a jogszabály pedig módot ad, hogy a szakszervezet akár már péntektől általános, határozatlan idejű sztrájkot hirdessen.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a KDFSZ a bértárgyalás és a sztrájk kérdésében is együttműködik a Tescónál működő másik munkavállalói érdekképviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), sztrájkköveteléseiket is egyesítik majd és vagy kedden, vagy szerdán juttatják el azt a Tescóhoz.

Bubenkó Csaba elmondta: a Tesco múlt héten pénteken közölt béremelési terve jó iránynak tekinthető, a KDFSZ azonban azt azért nem fogadta el, mert a vállalat által felajánlott 11 ezer - 17 ezer forintos béremelés nem érint minden munkavállalói csoportot. Ráadásul a vállalat ezzel csupán a bérproblémák rendezésére tett javaslatot, a munkaerő hiány problémája és a munkakörülmények javítása továbbra is megoldatlan.

Bubenkó Csaba kérdésre válaszolva közölte: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor reális esélyt lát a sztrájkra.

Palkovics Imre arra a sajtóinformációra, amely szerint leépítéssel reagálhat a Tesco a béremelésre, úgy reagált: ennek a bejelentésnek semmi realitása nincs.

Palkovics Imre az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: az ágazati párbeszéd bizottság lehetőséget ad arra, hogy az ágazatot érintő kérdésekről középszintű tárgyalásokat folytassanak a munkaadói és a reprezentatív munkavállalói érdekképviseletek, a kormány jelenléte nélkül. A jelenlegi helyzet érdekessége, hogy a KDFSZ, a bizottság összehívásának egyik kezdeményezője nem tekinthető reprezentatívnak - jegyezte meg. A munkaadói érdekképviseletek ugyanakkor nem zárkóztak el attól, hogy megvitassák a KDFSZ által felvetett problémákat - tette hozzá Palkovics Imre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!