A kormányfő szerint Prágának meg kell határoznia az euró bevezetésének időpontját

Gazdaság, 2017.05.16

Csehországnak meg kell határoznia az euró bevezetésének időpontját - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a gazdasági kamara tisztújító közgyűlésén kedden Prágában.

A kormányfő ezt azzal a európai politikai helyzettel magyarázta, amely a franciaországi államfőválasztás után alakult ki, s amelyet vérhatóan a németországi parlamenti választások eredménye megerősít. Sobotka úgy látja, hogy kialakulóban van a kétsebességű unió, amelynek magját az euróval fizető országok fogják alkotni, aki onnan kimarad, az szerinte lemarad.

"Előbb vagy utóbb választ kell adnunk. És nem arra a kérdésre, hogy akarjuk-e az eurót, hanem arra, mikor lesz a Cseh Köztársaság képes bevezetni a közös pénzt" - mondta Sobotka a vállalkozóknak.

A kamara, amely újra Vladimír Dlouhy volt ipari miniszter választotta meg elnökének, már hosszabb ideje bírálja a kormányt, hogy halogatja az euró bevezetését.

A cseh kormányfőnek meggyőződése, hogy a francia és a német választások következményeként felgyorsul az euróövezet integrációja. "Úgy vélem, hogy intenzív nyilvános vitát kell folytatnunk arról hogyan tovább, hogy ne kerüljünk az Európai Unió perifériájára, hanem megmaradjunk a magjában" - mutatott rá Bohuslav Sobotka.

Csehországnak szüksége van az euróra, ez egy stabilizációs elem - vélekedett Milan Stech, a szenátus elnöke a közgyűlésen. Rámutatott: az euró bevezetése mellett szól az is, hogy a cseh gazdaság rendkívül nagymértékben össze van kötve Nyugat-Európával.

Csehországban évek óta vita van az euró bevezetéséről, korábban több hivatalos időpont is volt, most azonban nincs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!