A krki úszó LNG-terminál építése 102 millió euró EU-támogatást kap

Gazdaság, 2017.02.17

Az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága pénteki döntése szerint 102 millió euróval (31,4 milliárd forint) támogatja a krki úszó LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építését - közölte Slaven Dobrovic horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy a krki energetikai projekt nem csak nemzeti, hanem regionális és európai szinten is jelentős előrelépés.

A CEF 50 százalékban támogatja az LNG-terminálra vonatkozó tanulmányok kidolgozását, és 27,94 százalékban a munkálatok kivitelezését - mondta Dobrovic.

"Ez a projekt kétségtelenül hozzájárul a horvát gazdaság és ipar növekedéséhez, amelynek így módjában lesz új szolgáltatásokat kifejleszteni, új tudást és új technológiát nyújtani az LNG területén" - tette hozzá.

A miniszter szerint az új forrás azt is lehetővé teszi, hogy Horvátországban csökkenjen a lakossági gáz ára.

A horvát kormány tavaly júniusban döntött arról, hogy felgyorsítja a csökkentett kapacitású, úszó LNG-terminál építésének előkészületeit Krk szigetén.

Az Európai Unió 5 millió euróval támogatta a cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kellett állnia. Európai tervek szerint 2019-re kellene elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, és 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épülne meg. Ezzel szemben a mostani elképzelés szerint az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épül meg, 2018-ra lesz működőképes, és 363 millió euróba kerül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!