A magyar-iráni agrárkapcsolat bővítéséről egyeztetett Fazekas Sándor

Gazdaság, 2017.05.24

Irán érdeklődik a magyar gabona-, zöldség- és gyümölcsvetőmag, valamint a növényvédő és rovarirtó szerek iránt, Magyarország pedig jó lehetőséget lát az exportra a közel-keleti országba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel azt követően, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a héten Abbas Keshavarz iráni növénytermesztési miniszterhelyettessel tárgyalt.

A közlemény szerint a mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról egyeztettek a Földművelésügyi Minisztériumban.

Ezen kívül tárgyaltak a technológiai transzfer lehetőségéről és egy ezt koordináló, kétoldalú szakértői testület létrehozásáról. Kezdeményezték továbbá az élelmiszergazdasági termékkivitel hatósági engedélyezését szabályozni hivatott, állat- és növényegészségügyi együttműködést rögzítő tárcaközi szándéknyilatkozat aláírását.

Fazekas Sándor és az iráni miniszterhelyettes találkozóján szó esett iráni gyógynövények magyar feldolgozásának lehetőségéről is.

A megbeszélésen jelezték: mindkét fél elkötelezett egy agrárkutatás-fejlesztési kormányközi megállapodás aláírásában - ismertette közleményében a szaktárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!