A második negyedévben gyorsult az euróövezeti GDP-növekedés

Gazdaság, 2017.08.16

Negyedéves bázison a várakozásoknak megfelelően gyorsult a GDP-növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán kiadott előzetes adatai szerint.

A második negyedévben az előző negyedévhez képest, szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt a 19 tagú euróövezet és a 28 tagú Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) is. Az első negyedévben mindkét térségben 0,5 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet GDP-növekedése szezonális kiigazítással 2,2 százalék, az Európai Unió növekedése pedig 2,3 százalék volt. A tavalyi második negyedévben az euróövezet éves GDP-növekedése 1,9 százalék, az EU GDP-növekedése pedig 2,1 százalék volt.

Az euróövezet negyedéves GDP-növekedése megfelelt az elemzői várakozásoknak, az éves viszont 0,1 százalékponttal meghaladta azt.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül negyedéves bázison Spanyolországban 0,8 százalékról 0,9-re gyorsult a GDP-növekedés üteme, 0,4 százalékon stagnált Olaszországban és 0,5 százalékon Franciaországban, 0,7 százalékról 0,6 százalékra lassult viszont Németországban.

Az Eurostat adatai szerint a második negyedévben Magyarország GDP-növekedése 0,9 százalék volt az előző negyedévhez képest és 3,6 százalék éves bázison.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!