A Mondelez egész Európát Székesfehérvárról látja el a Milka új csokoládéjával

Gazdaság, 2017.09.21

Elkezdődött a Milka új, hullámos táblás csokoládéja, a Milka Waves gyártása a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári üzemében, ahonnan az egész európai piacot ellátják a termékkel - jelentette be a társaság csütörtökön.

Pál László Balázs gyárigazgató a cégcsoporton belül különlegesnek nevezte a fehérvári gyárat, mert az nemcsak egy-egy termékkategória specifikus termékeit állítja elő, hanem kekszeket és csokoládékat is gyárt. Legújabb innovációjuk a Milka Waves, amelyből éves szinten több ezer tonnát gyártanak majd.

Megjegyezte, hogy az évente legyártott Milka Waves csokoládétáblákat egymás mellé lerakva Székesfehérvártól a Mount Everestig "érnének a hullámok".

A gyárigazgató emlékeztetett arra, hogy 2014 szeptemberében a Mondelez 50 millió dollárt (akkori árfolyamon 11 milliárd forintot) fektetett be az üzem fejlesztésébe és három új gyártósort telepített Fehérvárra. Eleinte a kekszes Milka termékeket gyártották csak az egész európai piac számára, most már a Waves táblákat is.

Az új termékről Réti Zsófia marketingvezető elmondta: a hullámot formázó táblákon tejcsokoládé és fehércsokoládé találkozik, amelyen tejcsokival bevont karamell és csokigolyók vannak.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester jelezte, hogy a Mondelez az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, így az egyik legnagyobb helyi adófizető is. Úgy vélte, komoly városmarketing értékkel bír, hogy a termékek Székesfehérvárról Európa minden bolti polcára eljutnak.

Kertész Péter Arnold kommunikációs vezető az MTI kérdésére elmondta, hogy a korábban átadott három gyártósor egyikén gyártják a Waves csokoládét. Megjegyezte, hogy hamarosan egy új gyártósort is telepítenek az üzembe, azon kizárólag Oreo kekszet készítenek majd, így jelentősen megnő az üzem kekszgyártó kapacitása.

A székesfehérvári üzemben jelenleg ötszázan dolgoznak, ami a kommunikációs vezető közlése szerint a szükségesnél lényegesen kevesebb. Hozzátette: rengeteg megrendelésük van, és további sok, nagy volumenű munka jönne még, ha lenne elegendő munkaerő, ezért bíznak abban, hogy kormányzati támogatásokkal, bérlakás programmal javítani lehet a helyzeten.

Az amerikai székhelyű Mondelez International a világ vezető snackgyártó vállalata. Több olyan márkával rendelkeznek, amelyek külön-külön évente több mint egymilliárd dolláros forgalmat hoznak, mint a Milka, a Cadbury, a Trident vagy az Oreo. Helyi márkáik között található a Győri Édes, a Pilóta keksz, a Sport szelet, az Albert keksz, illetve a Háztartási keksz.

A világ több mint nyolcvan országában jelenlévő cégcsoportnak tavaly világszinten 26 milliárd dollár volt az árbevétele.

A Mondelez Hungária Kft. 2015-ben 33,4 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 425 millió forint adózott eredményt realizált, tavaly 34,4 milliárd forintos nettó árbevételt és 411 milliós adózott eredményt ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!