A munkaerőhiány csökkentéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács

Gazdaság, 2017.10.12

A felnőttképzés ösztönzésével és a foglalkoztatási helyzet javításával foglalkozott a Nemzeti Versenyképességi Tanács, azzal a céllal, hogy a magyar gazdasági szereplők rendelkezésére álljon a szükséges munkaerő - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a csütörtöki ülésről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A felnőtt lakosság mindössze 6,3 százaléka vesz részt továbbképzésekben és a felnőttképzési programokban, amit a tanács tagjai kevésnek éreznek - tette hozzá. Arra is kitért, hogy az ösztönzés érdekében a kormányhivatalokat és a kamarákat is bevonnák a jövőben a felnőttképzési programokba. Varga Mihály megjegyezte: a tanács tagjai fontosnak tartották, hogy a képzések minőségében is történjenek változások, a programokat igazítsák a piaci igényekhez.

A miniszter tájékoztatása szerint az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek és a tudományos élet képviselőiből álló versenyképességi tanács október második felében javaslatot terjeszt a gazdasági kabinet és a kormány elé, amelynek célja megkönnyíteni a nyugdíjas polgárok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Varga Mihály utalt arra is, hogy a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról a parlament már döntött, és azóta 36 ilyen szövetkezet meg is alakult már. Most azt szeretnék elérni, hogy aki egyénileg tér vissza dolgozni, annak a terhei se térjenek el jelentősen a szövetkezeten keresztül foglalkoztatottakétól.

Ami a szakképzést illeti, a tanács fontosnak tartaná, hogy egyre több olyan program legyen, ahol konkrét gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők - tájékoztatott a miniszter, azt is hozzátéve, hogy felülvizsgálják azokat az állami támogatásokat, amelyeket gyakorlati képzésekre fordítanak.

Az, hogy a Világgazdasági Fórum rangsorában Magyarország 9 helyet lépett előre, az üzleti környezet és a versenyfeltételek javítására tett kormányzati döntéseknek is köszönhető - mutatott rá Varga Mihály.

A nők foglalkoztatására tett eddigi lépéseket a versenyképességi lista pozitívan igazolta vissza Varga Mihály szerint, aki szerint az eddig bejelentett bölcsőde-építési program további bővítése szükséges. Felidézett továbbá egy korábbi bejelentést is, amely szerint 2017 és 2020 között hozzávetőleg 300 milliárd forintból bővítik a bölcsődei férőhelyeket, ami a miniszter szerint szintén javítani fogja ezt a versenyképességet.

Az ülésen felmerült, hogy a bölcsődék és óvodák nyitva tartását a munkaidőkhöz kellene igazítani - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!