A német kormány a kamatszint emelkedésétől várja a sokat bírált külkereskedelmi többlet csökkenését

Gazdaság, 2017.04.19

A német kormány az euróövezeti kamatszint emelkedésétől várja a külkereskedelmi mérleg sokat bírált többletének csökkenését a pénzügyminisztérium és a gazdasági minisztérium egy szerdán kiszivárgott elemzése szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Világbank pénteken kezdődő tavaszi tanácskozására készült anyag szerint az euróövezeti gazdaság beindulása és az infláció emelkedése arra ösztönözheti az Európai Központi Bankot (EKB), hogy "normalizálja" monetáris politikáját. A kamatemelés és az euró erősödése pedig automatikusan csökkentené a német külkereskedelmi többletet.

A Berliner Morgenpost című lap beszámolója szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a washingtoni tanácskozáson az elemzést bemutatva ugyan nem sürget majd kamatemelést az EKB-től, de jelzi majd, hogy Berlin megítélése szerint a gazdasági élénkülés révén eljött az idő a szakításra a rendkívül laza monetáris politikával, a rekordalacsony, nulla százalék közeli kamattal.

Németország külkereskedelmi többlete az utóbbi években rendre új történelmi csúcsra emelkedett, tavaly a hazai össztermék (GDP) 8,8 százalékának megfelelő 266 milliárd euró volt.

A többlet magas szintjét az IMF-től Donald Trump amerikai elnök kormányán keresztül az Európai Bizottságig és a francia elnökválasztás egyik favoritjáig, a függetlenként induló Manuel Macronig sokan kifogásolják. A bírálatok szerint a német gazdaság "exportfüggősége" és a belső kereslet gyengesége árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti gazdaságot. A német kormány és gazdasági szervezetek rendre visszautasítják a bírálatot. Rendszerint azzal érvelnek, hogy senkinek sem kötelező német terméket vásárolni, mégis sokan választják, mert kitűnő a minősége.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!