A pénzügyi tervezést segítő tankönyvet mutatott be a Pénziránytű Alapítvány

Gazdaság, 2017.04.21

A fiatalokat tudatos pénzügyi tervezésre oktató tankönyvet mutatott be a Pénziránytű Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületében pénteken.

Áder János köztársasági elnök, a Küldetések a pénz világában című, 7-8. évfolyamos iskolásoknak szóló kiadvány fővédnökeként az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" és a "sok kicsi sokra megy" népi bölcsességeket ajánlotta mindenki figyelmébe a tankönyv és személyes példái alapján.

Az államfő helyes kezdeményezésnek nevezte a tankönyv megjelenését, mert az segítheti a fiatalokat a tudatos pénzügyi gondolkodás és tervezés kialakításában. Úgy látja, erre szükség is van ott, ahol minden harmadik családot érintett a devizahitelezés problémája, amelyben szerinte a felelősök keresése nélkül is elmondható: nem érvényesült az "addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér" elve.

Áder János arra kérte a tankönyvből oktató pedagógusokat, valamint a szülőket is, hogy saját személyes példáikkal hitelesítsék az abban található példákat. A köztársasági elnök ennek kapcsán felidézte első, feleségével közös lakásuk megvásárlásának körülményeit.

Az államfő elmondta, 1984-ben elsőként azt döntötték el, hogy bérlés helyett vásárolnak egy 47 négyzetméteres, másfél szobás lakást a XVI. kerületben, amihez a szülők támogatása mellett hitelfelvételre is szükségük volt. Áder János szerint ez annak ellenére is helyes döntésnek bizonyult, hogy az akkori havi 4400 forintos fizetése mellett három hitelt kellett felvenniük összesen 2200 forintos törlesztőrészlettel, a rezsi kifizetését követően pedig csak szerény körülmények között tudtak élni.

Matolcsy György MNB-elnök felszólalásában azt mondta, Magyarország akkor lesz sikeres Kelet és Nyugat között, ha polgárai, mindkét világ értékrendjét használva, bölcsen megtakarítanak.

A jegybank vezetője kifejtette, a nyugati értékrendben a gyarapodás, a gazdagság mindent megelőz, míg a keletiben az egészség, a gazdagság és a bölcsesség egymást kiegészítve meghatározó.

Matolcsy György szerint szép lenne, ha a magyar fiatalok bölcsek lennének és megtakarítanának, mert akkor gazdagabbak lesznek. A bölcsesség és a gazdagság pedig együtt minden kutatás szerint jót tesz az egészségnek - tette hozzá, megjegyezve, hogy ezen célok elérésében nyújt segítséget a bemutatott tankönyv.

Palkovics László oktatási államtitkár közölte, a Küldetések a pénz világában tankönyv 2022-ig megkapta a szükséges engedélyeket az általános iskolai használatra. A kormány képviselője szerint a kiadvány a pénzügyi ismeretek hiányára válaszolva olyan kulcsismereteket ad a fiataloknak, amelyek hozzájárulhatnak későbbi sikerességükhöz.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a tankönyvvel átadható tudás hozzájárulhat a magyarországi kis- és középvállalkozások sikerességének javításához is, ami hosszú távon újabb lökést adhat az elmúlt évek stabil gazdasági növekedésének.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a Küldetések a pénz világában tankönyv májustól, az igényeknek megfelelően legalább 60 ezer példányban válik ingyenesen elérhetővé, továbbá az alapítvány honlapjáról is díjmentesen letölthető.

A szervezet képviselője kiemelte, bár 2012 óta jelentős javulás történt a pénzügyi tudatosság területén, négyből három család még továbbra sem készít költségvetést napi kiadásairól és bevételeiről, a hosszú távon meghatározó pénzügyi döntéseik előtt pedig csak 21 százalékuk kéri ki szakértő tanácsait, szemben az 50 százalékos uniós átlaggal.

Hergár Eszter emlékeztetett továbbá: alapítványuk tavaly a középiskolásoknak mutatott be egy tankönyvet, amelynek segítségével több mint 300 iskolában 44 ezer diák ismerkedik pénzügyekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!