A Richter közgyűlése jóváhagyta a részvényenként 106 forintos osztalékot

Gazdaság, 2017.04.26

Részvényenként 106 forint osztalékot fizet az idén a Richter Gedeon gyógyszergyár, erről döntött a társaság éves közgyűlése szerdán.

Az osztalék kifizetése június 12-én kezdődik. A saját részvényekre eső osztalékot a társaság az osztalékra jogosult részvényeseknek fizeti ki.

A gyógyszeripari vállalat a 2016. évi, magyar számviteli szabályok szerinti 54,474 milliárd forint adózott eredményéből összesen 19,756 milliárd forintot fizet ki osztalékként a részvényeseknek. A fennmaradó 34,718 milliárd forint eredménytartalékba kerül.

Tavaly részvényenként 72 forint osztalékot fizetett a cég.

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált adózott nyeresége 24,4 százalékkal nőtt 2016-ban, 67,023 milliárd forintot tett ki. A csoport éves árbevétele 389,69 milliárd forint volt, 6,7 százalékkal több, mint az előző évben. Euróban mérve 6,1 százalékkal 1,25 milliárd euróra emelkedett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált beszámoló szerint, a közgyűlés ezt jóváhagyta.

A közgyűlésen a részvényesek 53,12 százaléka volt jelen.

Bogsch Erik vezérigazgató a tavalyi évet értékelve elmondta, hogy a vállalat előrelépett mind rövid, mind hosszú távú stratégiája megvalósításában. Kiemelte, hogy a Richter a szellemi hozzáadott értékre, az eredeti saját fejlesztésű készítményekre koncentrál, emellett az erős hatóanyag- és gyógyszergyártásra, valamint a sok országra kiterjedő értékesítési hálózatára is támaszkodik a stratégia megvalósítása során. Hozzátette, hogy a termékportfólió erősítése, ezen belül is a nőgyógyászati készítményeké szintén fontos cél.

A vezérigazgató 2016 kiemelt eseményei közé sorolta a cariprazine amerikai piacra kerülését tavaly márciusban. Az antipszichotikum törzskönyvezési kérelmét ezzel egyidejűleg az európai gyógyszerügyi hatóság is befogadta, és nyáron a Richter megállapodást kötött a Recordati olasz céggel a készítmény forgalmazására a nyugat-európai piacon, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban. Bogsch Erik hozzátette, hogy mindez 17 év eredménye, a termék forgalomba kerüléséhez összesen 500 millió dollárnyi költség kellett, és a tavalyi 9 hónapban a forgalma már elérte a 90 millió dollárt.

A jóindulatú nőgyógyászati daganatok kezelésére szolgáló Esmya nevű készítménnyel kapcsolatban a vezérigazgató beszámolt arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban sikeres klinikai vizsgálatok folytak, amelyek megnyitják a lehetőséget az amerikai forgalmazási engedély benyújtásához, várhatóan az idei harmadik negyedévben.

Az Esmya, amely a PregLem 2010-ben történt megvásárlásával került a Richter portfóliójába, a társaság egyik legsikeresebb terméke, tavaly 69 millió euró bevételt hozott, és nagyban hozzájárult a társaság nyugat-európai forgalmának növekedéséhez.

A bioszimiláris üzletágban is előrelépés történt tavaly a svájci Finox cég felvásárlásával, ami szintén a nőgyógyászati termékportfóliót egészíti ki.

Bogsch Erik a közgyűlés szünetében újságíróknak elmondta, hogy a vállalat az idén is elsősorban a nőgyógyászati és a bioszimiláris termékekre koncentrál. A cég továbbra is nagyon fontosnak tartja a termékportfólió bővítését, és keresi a lehetőséget újabb licencek átvételére, illetve akvizíciókra. Hozzátette, hogy egyelőre konkrét felvásárlási célpont nincs. Az árbevételt tekintve elsősorban a nyugat-európai piacon és az Egyesült Államokban számít növekedésre a vezérigazgató, aki hozzátette, hogy 2-3 éves távlatban a latin-amerikai piac is ígéretes bővülést hozhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!