A román gazdaság 8,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2017.11.14

A román bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 8,8 százalékkal bővült a tavalyi harmadik negyedévhez képest, az előző három hónaphoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Az első kilenc hónapban a román gazdaság 7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 6,9 százalékos volt.

A statisztikai intézet kiigazította a szezonálisan és naptárhatással számított első és második negyedéves adatokat, így mindkét negyedévben 2-2 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz mérten a korábban közölt 1,8 és 1,7 százalék helyett.

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap kedden elektronikus kiadásában rendkívülinek nevezte a harmadik negyedéves, 8,8 százalékos éves GDP-bővülést, amely 2008 óta, a nemzetközi gazdasági válság kezdetétől ez a leggyorsabb GDP-bővülés.

A növekedés egyik fő hajtóereje a béremelések és adócsökkentések nyomán megnőtt belföldi fogyasztás, ugyanakkor az ipar is jól teljesített. A statisztikai intézet hétfőn közölte, hogy az első kilenc hónapban a román ipari termelés 7,7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,7 százalék volt.

A román kormány gazdasági prognózisokkal foglalkozó bizottsága szerint a román gazdaság 6,1 százalékkal bővülhet az idén egész évben, ami meghaladja a kormány által szeptemberben előrevetített 5,6 százalékot. Bukarest eredetileg 5,2 százalékos növekedéssel számolt. Az Európai Bizottság 5,7 százalékos román GDP-bővülésre számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!