TV műsor

A szlovén kormány 19 millió euróval támogatja az osztrák Magna-Steyr autóipari céget

Gazdaság, 2017.03.17

A szlovén kormány közel 19 millió euró pénzügyi támogatást nyújt az osztrák Magna-Steyr autóipari besszállító vállalatnak, amely új fényezőüzemet hoz létre a Maribortól délre fekvő 100 hektáros ipari parkban - közölte a helyi sajtó pénteken.

A grazi vállalat 146 millió euróból építene üzemet Mariborban, amely a tervek szerint 2019 végén kezdi meg működését. A vállalt első körben 400 embert, 2021-ig pedig további 3000 embert foglalkoztat majd.

A kormány azzal magyarázta a támogatást, hogy az osztrák cég adó és illeték formájában 15 millió euróval járul hozzá a költségvetéshez a következő három évben, a beruházás külső gazdasági hatása pedig elérheti a 70 millió eurót.

A kabinet szerint más pozitív hatása is lesz az üzletnek: javítja Szlovénia befektetői környezetét és csökkenti a munkanélküliséget az országban.

A kormány hangsúlyozta, hogy " a Magna vezető partner a világban és nem függ a márkáktól, továbbá a vállalat az állandó fejlődési lehetőséget hordoz magában".

A Magna-Stayer egy nemzetközi konszern része, amely egyike a legnagyobb autóalkatrész szállítóknak. A vállalt 150 ezer embert foglakoztat 29 országban. A grazi üzemben, ahol az ötös BMW-k és két Jaguár típus is készül, jelenleg is ezer szlovén dolgozik Maribor környékéről.

Az osztrák vállalat azért döntött az autóalkatrészek előállításának kiszervezéséről, mert új megrendeléseket kapott, amit a jelenlegi kapacitásukkal nem tudnának teljesíteni.

A szlovén kormány tavaly novemberben gyorsított eljárásban nyújtotta be a parlamentnek azt a "stratégiai jelentőségű fejlesztési övezetről" szóló törvénytervezetet, amellyel előkészítette az ipari nagyberuházás fogadását.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!