A tervezettnél nagyobb összegű előleg-kifizetést szorgalmaz az agrárkamara

Gazdaság, 2017.11.14

Az előlegfizetési időszakból hátralévő két hétben a tervezettnél nagyobb összegű, azt akár több 10 milliárd forinttal is meghaladó előleg kifizetésére is lehetőség lenne a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint, amely arra kéri a kormányzatot, hogy vizsgálja meg ennek lehetőségét.

A köztestület kedden az MTI-vel közölte, október 16-án zökkenőmentesen megkezdődött a gazdáknak az előlegfizetés, és október végéig mintegy 100 milliárd forint támogatási előleget utalt át a Magyar Államkincstár (MÁK) a gazdálkodóknak. A november 30-i határidőig pedig több mint 200 milliárd forint előleg kifizetését irányozták elő, amely ugyan minden eddiginél magasabb összeget jelent, a NAK azonban úgy véli, hogy ezen felüli előlegfizetésre is lenne lehetőség.

Felidézték, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére 2017 júliusában munkacsoport alakult a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Miniszterelnökség részvételével. A munkacsoport célkitűzése, hogy felszámolja azokat az adminisztratív, technikai, jogi problémákat, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik az agrártámogatások kifizetését.

A munkacsoport tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az előlegfizetés zökkenőmentes legyen. A Magosz és az agrárkamara célja, hogy a termelők mihamarabb hozzájussanak a támogatáshoz, ami idén különösen fontos, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt sok gazdálkodónak vannak pénzügyi nehézségei.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!