A várt emelkedés helyett csökkent a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2017.06.28

A várt emelkedés helyett csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban májusban, immár a harmadik egymást követő hónapban annak bizonyítékaként, hogy a kínálat szűkössége visszaveti a vásárlást.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 108,5 pontra csökkent.

Az index értéke az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,7 százalékkal esett vissza. Elemzők éves szinten 0,8 százalékos növekedésre számítottak az áprilisban mért 1,7 százalékos csökkenés után.

Áprilisban még 109,4 ponton, márciusban pedig 111,3 ponton állt a mutató.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy rendkívül szűkös a kínálat az ország túlnyomó részében, nem elégséges a kereslet kielégítéséhez. A potenciális vevőket visszariasztja a korlátozott választék és a túl gyorsan emelkedő ingatlanárak. Különösen kevés eladó lakás van az olcsóbb kategóriákban.

Májusban emelkedett a ténylegesen eladott használt lakások száma: havi szinten 1,1 százalékkal, tavaly májushoz képest pedig 2,7 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma. Az eladások májusi ütemével számolva a teljes évben 5,62 millió lakáseladás lenne. Májusban a használt lakások medián ára 252 800 dollár volt, 5,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!