A várt mértékben nőtt az euróövezet ipara áprilisban

Gazdaság, 2017.06.14

Márciushoz képest szakértők által várt mértékben nőtt az euróövezet ipara áprilisban. Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy áprilisban, szezonális kiigazítással, 0,5 százalékkal bővült az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése az előző hónaphoz képest, amikor 0,2 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Éves szinten az áprilisi növekedés 1,4 százalékra lassult a márciusi 2,2 százalékról. Szakértők némileg szerényebb, 1,3 százalékos áprilisi éves szintű ipari termelésnövekedést vártak.

Az Európai Unió 28 tagállamában áprilisban 0,2 százalékra lassult az ipari termelésnövekedés márciushoz képest, amikor 0,3 százalék volt a bővülés. Tavaly áprilissal összevetve az ipari termelés 1,4 százalék volt a márciusi, éves szintű 2,7 százalék után.

Áprilisban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Írországban nőtt az ipari termelés, 7,7 százalékkal, Máltán 2,9 százalékkal, Portugáliában pedig 2 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Szlovákiában volt, 10,9 százalékos, Luxemburgban 3,3 százalékos, Görögországban pedig 2,9 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Lettország ipari termelése nőtt, 9,6 százalékkal. Észtországban 9,5 százalék, Szlovéniában 7,8 százalék volt a növekedés. A legjelentősebben Luxemburgban (-3,3 százalék) és Szlovákiában (-3,2 százalék) csökkent éves szinten az ipari termelés.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése éves összevetésben 2,4 százalékkal nőtt áprilisban, havi összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!