A vártnál erősebb ütemben nőtt a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben februárban

Gazdaság, 2018.02.15

Növekvő árnyomások közepette a vártnál erősebb ütemben bővült a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében februárban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 25,8 pontra nőtt a januári 22,2 pontról. Elemzők átlagosan 21,1 pontot vártak februárra.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az index értéke 2016 júliusa óta folyamatosan pozitív tartományban tartózkodik. Tavaly 35,5 pont (május) és 22,1 pont (augusztus) között mozgott a mutató értéke, az éves átlag 27,35 pont volt.

Idén februárban a ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a januári 12 pontról 45,0 pontra, 2011 májusa óta a legmagasabb értékre nőtt, az új megrendelések alindexe 10,1 pontról 24,5 pontra emelkedett, míg a teljesített rendeléseket tükröző mutató 30,3 pontról 15,5 pontra csökkent. A foglalkoztatási mutató 16,8 pontról 25,2 pontra emelkedett, míg az átlagos munkaidőé 16,7 pontról 13,7 pontra süllyedt.

A vállalkozások optimisták a jövőt illetően, de kissé csillapodott a lelkesedésük, így a várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 42,2 pontról 41,2 pontra esett januárban. A válaszadók több mint 55 százaléka számít arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesést vár 14,2 százalék. A többség arra számít, hogy a ráfordítási és a termelői árak is emelkednek.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!