A vártnál erősebben bővült a foglalkoztatás januárban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.01.31

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás januárban az Egyesült Államokban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év első hónapjában 234 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők ennél kisebb értéket, 185 ezres növekedést vártak novemberre a decemberben mért 242 ezres bővülés után.

Januárban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 58 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 91 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 85 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés több mint 90 százaléka jutott a szolgáltatóipari szektorra (212 ezer), az árutermelésben pedig csak 22 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 12 ezerrel, az építőiparban 9 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig ezerrel nőtt a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó januári munkaerő-piaci adatait. Elemzők 175 ezres növekedést várnak a decemberi 148 ezres emelkedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!