A vártnál erősebben bővült a foglalkoztatás novemberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2017.12.06

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás novemberben az Egyesült Államokban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év utolsó előtti hónapjában 190 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők azonban ennél valamivel kisebb értéket, 185 ezres növekedést vártak novemberre az októberben mért 235 ezres bővülés után.

Idén havi átlagban 208 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 268 ezerrel januárban, a legkevésbé szeptemberben, 96 ezerrel.

Novemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 50 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 99 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 41 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés több mint négyötöde jutott a szolgáltatóipari szektorra (155 ezer), az árutermelésben pedig csak 36 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 40 ezerrel nőtt, az építőiparban 4 ezerrel csökkent, a nyersanyagipar-bányászatban pedig stagnált a létszám.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP Research Institute alelnöke rámutatott: ahogy a munkaerőpiac egyre feszítettebb, és a bérek emelkednek, a munkaadóknak mind nehezebb lesz jól képzett munkavállalókat találni. Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője arra figyelmeztetett, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy jövőre túlfűtötté válik a munkaerőpiac.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 198 ezres növekedést várnak az októberi 261 ezres emelkedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!