A vártnál erősebben bővült a foglalkoztatás szeptemberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2017.10.04

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás szeptemberben az Egyesült Államokban - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év kilencedik hónapjában 135 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma, 2016 októbere óta a legkisebb mértékben. Piaci elemzők azonban ennél is valamivel kisebb értéket, 125 ezres növekedést vártak szeptemberre.

Az augusztusi növekedési adatot 237 ezerről 228 ezerre módosította az intézet.

Az idei kilenc hónapból a mostanival együtt négyszer fordult elő, hogy 200 ezer alatt volt a foglalkoztatottak számának növekedése, havi átlagban 212 ezres emelkedést mértek, a legnagyobbat januárban (268 ezer), a legkisebbet most, szeptemberben (135 ezer).

Szeptemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál hétezerrel csökkent, míg az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok 63 ezerrel, a nagyvállalatok pedig 79 ezerrel növelték a munkahelyek számát.

A növekedés nagyjából kétharmada a szolgáltatóipari szektorban (88 ezer) következett be, a termelésben pedig 48 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 18 ezerrel, az építőiparban 29 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig ezerrel emelkedett a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó munkaerő-piaci adatait. Elemzők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma 98 ezerrel nőtt az augusztusi 156 ezres emelkedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!