A vártnál erősebben csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2017.03.22

A januárban mért rekordütemű növekedés után februárban a vártnál erősebb mértékben csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy februárban havi szinten 3,7 százalékkal esett vissza a használt lakások eladásának száma a januári 3,3 százalékos növekedés után. Tavaly februárhoz képest azonban így is 5,4 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások februári ütemével számolva a teljes évben 5,48 millió lakáseladás lenne.

Elemzők 2,0 százalékos csökkenést, évesítve 5,58 milliós számot vártak az év második hónapjáról.

Februárban a használt lakások medián ára 228 400 dollár volt, 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az eladások februári üteme mellett 3,8 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 6,4 százalékkal 1,75 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az egészséges egyensúlyt a kerek hat hónap jelentené.

A kedvező munkaerő-piaci helyzet és a gazdasági fellendülés egyaránt elősegítette, hogy egyre többen döntsenek lakásvásárlás mellett. Az elmúlt évben 5,4 százalékkal emelkedett a használt lakások eladása, a bővülés ütemét visszafogta a rendelkezésre álló készlet szűkössége.

A korlátozott készlet és a jelzáloghitelkamatok emelkedésének kockázata arra ösztökélheti a vásárlókat, hogy még gyorsabban jussanak döntésre.

A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata mintegy 60 bázisponttal 4,3 százalékra emelkedett a múlt héten, miközben a jelzáloghitelek tavalyi átlagkamata 3,65 százalékon állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!