A vártnál gyengébb ütemben nőtt a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben januárban

Gazdaság, 2018.01.18

Az előző havinál mérsékeltebb, a vártnál jóval gyengébb ütemben nőtt a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében januárban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 22,2 pontra süllyedt a decemberi 27,9 pontról. Elemzők átlagosan 25,0 pontot vártak januárra.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az index értéke 2016 júliusa óta folyamatosan pozitív tartományban tartózkodik. Tavaly 35,5 pont (május) és 22,1 pont (augusztus) között mozgott a mutató értéke, az éves átlag 27,35 pont volt.

Idén januárban az új megrendelések alindexe 28,2 pontról 10,1 pontra süllyedt, míg a teljesített rendeléseket tükröző mutató 23,9 pontról 30,3 pontra nőtt. A foglalkoztatási mutató 19,7 pontról 16,8 pontra csökkent, míg az átlagos munkaidőé 12,6 pontról 16,7 pontra nőtt.

A vállalkozások optimisták a jövőt illetően, de kissé csillapodott a lelkesedésük, így a várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 52,7 pontról 42,2 pontra esett januárban. A válaszadók több mint 50 százaléka számít arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesést vár 8 százalék.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!