A vártnál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom januárban az euróövezetben

Gazdaság, 2017.03.03

A vártnál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom januárban az euróövezetben.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent, éves szinten pedig 1,2 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban. Elemzők havi szinten 0,4 százalékos, éves bázison pedig 1,5 százalékos bővülést vártak a decemberben mért 0,5 százalékos havi csökkenés, illetve 1,2 százalékos éves növekedés után.

Januárban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent havi szinten a kiskereskedelmi forgalom, ráadásul a két legnagyobb gazdaságban, Németországban és Franciaországban mérték a legerősebb visszaesést.

Az Európai Unióban havi szinten 0,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban.

Tavaly decemberhez képest az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az unióban viszont stagnált az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg a benzinkutaké 0,8 százalékkal, illetve 0,7 százalékkal növekedett. A nem élelmiszeripari termékek eladásai stagnáltak az EU-ban, az euróövezetben 0,2 százalékkal csökkentek.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Finnországban (4,4 százalék), Lengyelországban (4,1 százalék) és Szlovéniában (3,2 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést mértek Németországban és Franciaországban, egyaránt 0,8 százalékot, Belgiumban 0,6 százalékot, Nagy-Britanniában pedig 0,4 százalékot.

Éves összehasonlításban az euróövezetben és az unióban is 0,3 százalékkal emelkedett az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai pedig 2,2, illetve 3,7 százalékkal nőttek.

Tavaly januárhoz képest leginkább Szlovéniában (15,4 százalék), Luxemburgban (8,8 százalék) és Litvániában (8,5 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést egyedül Németországban mértek, a visszaesés mértéke 0,4 százalékot tett ki.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 3,7 százalék volt az éves szintű forgalomnövekedés, decemberhez képest pedig 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!