A vártnál jobban emelkedtek az amerikai termelői árak januárban

Gazdaság, 2018.02.15

A vártnál erősebb ütemben emelkedtek a termelői árak januárban az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy erősödik az infláció.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy januárban éves összevetésben 2,7 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 2,5 százalékos emelkedést vártak a decemberi 2,6 százalékos növekedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak, összhangban az elemzői várakozásokkal. Decemberben havi szinten 0,1 százalékos csökkenést mértek.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékkal emelkedett januárban. Elemzők 0,2, illetve 2,1 százalékos növekedésre számítottak a decemberben mért 0,1, illetve 2,3 százalékos emelkedés után.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett a termelői és a fogyasztói árak változását is követi.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot már több mint öt éve nem érte el a tényleges árindex.

A legutolsó, decemberi adatok szerint havi összevetésben 0,2 százalékkal, éves szinten pedig 1,5 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe.

A fogyasztói árak januárban havi összevetésben 0,5 százalékkal, éves szinten pedig 2,1 százalékkal nőttek a decemberben mért 0,2, illetve 2,1 százalékos emelkedés után.

A pénzromlás üteme gyorsult a tavalyi év végén, és az árak idén még erősebben emelkedhetnek. Jórészt az infláció erősödése miatti aggodalmak váltottak ki masszív eladási hullámot az amerikai értékpapírpiacokon. Arra senki nem számít, hogy az infláció idén elszabadul, de a befektetők attól tartanak, hogy az eddig várt három helyett idén négy alkalommal emel kamatot a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!