A vártnál kisebb mértékben emelkedett az újlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2017.07.26

A vártnál kevesebb új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban júniusban, a kereskedelmi minisztérium szerdán közölt jelentése szerint havi bázison, szezonális kiigazítással, 0,8 százalékkal emelkedett az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 610 ezerre nőtt az előző havi 605 ezer után.

Elemzők 1,4 százalékos bővülést, 615 ezres értéket vártak júniusra.

Éves összevetésben 9,1 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban júniusban.

A júniusi újlakás-eladások ütemével számolva 5,4 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

Az új lakások átlagára júniusban 379 ezer 500 dollár a tavalyi év azonos hónapjában regisztrált 364 ezer 300 dollár után, míg a mediánár 310 ezer 800 dollárra csökkent a tavaly júniusi 321 ezer 600 dollárról.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!