Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Gazdaság, 2023.03.30

Ágazati képzőközpontot adtak át csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikumában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hoztak létre.

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon Az átadáson Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, a szakképzési centrumok a Széchenyi 2020 program keretében 150 és 400 millió forint közötti támogatásra pályázhattak ágazati képzőközpontokra.

Közölte, a centrumok országszerte 28 szerződés keretében több mint 8 milliárd forint támogatást nyertek el. A TMSZC a gép- és járműgyártás területén hozott létre képzőközpontot, amelynek részeként megújult az iskola diagnosztikai tanműhelye.

A helyettes államtitkár beszélt arról, hogy az új szakképzési rendszerben továbbra is kiemelt szerepet töltenek be a szakképzési centrumok, amelyek sokkal hatékonyabban tudnak részt venni a helyi gazdaság igényeihez igazodó képzési struktúra kialakításában.

Évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma; az általános iskolát elvégző tíz diákból hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat, a legnépszerűbb iskolatípus a technikum - jegyezte meg. Hozzátette, a szakképzés népszerűségét növeli az ösztöndíjrendszer és az oktatási körülmények javítása.

Arra is kitért, hogy a szakképzésből ma már egyenes út vezet a felsőoktatásba, idén 74 százalékkal nőtt a jelentkezők száma.

Hangsúlyozta, hogy "a kormány kiemelt feladatának tekinti a tudásalapú, versenyképes gazdaság működésének támogatását".

Horváth István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a szekszárdi intézmény vonzó körülményeket igyekszik teremteni a szakképzésben részt vevők számára. Kiemelte, hogy a projektben fontos szerepet kapott a felnőttképzés is.

Dömötör Csaba, a TMSZC kancellárja elmondta, a projektet azért indították el, mert az elektromos mobilitás térnyerésével nőtt a szakemberek iránti kereslet.

Ismertette: a diagnosztikai tanműhelyben egy-egy elektromos, benzines és hibrid meghajtású, preparált autót helyeztek el, amelyeken a diákok megtanulhatják a mesterségesen előállított hibák javítását. A műhelyben emellett többek között oktatási célú üzemanyagcella-rendszert, az elektromos járművek 400 voltos rendszerét bemutató, nagyfeszültségű oktatótáblát és diagnosztikai eszközöket helyeztek el.

A képzőközpontot működtető nonprofit gazdasági társaságot a szakképző centrum és két, a duális képzésben részt vevő autóipari cég, a Permitto és az Ipsum-Tech Kft. hozta létre.

A kancellár közlése szerint az Ady Endre Technikum és Kollégium a legnagyobb tolnai szakképző iskola, ahol 1200 diák tanul; a képzőközpontban jelenleg 50 diákot oktatnak.
(MTI)

Galériánk

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!