ÁKK: az idei elsődleges kibocsátási terv 64 százalékban teljesült június végéig

Gazdaság, 2022.07.01

Az első fél évben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2022-re vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 64 százalékban teljesült június végéig - ismerteti az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az ÁKK tájékoztatása szerint a központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6,1 év, ezen belül a forintadósságé 5,0 év, a devizaadósságé 9,7 év, ami mutatja, hogy sikeres volt az államadósság-kezelés által kitűzött futamidő-növelés.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az ÁKK Zrt. idén májusban módosította 2022. évi finanszírozási tervét, így lehetővé téve benchmark méretű nemzetközi devizakötvények kibocsátását, amellyel tovább tudta diverzifikálni a forrásbevonást, tekintettel az egyre drágább finanszírozási költségekre és a gazdasági kockázatokra. A kormány 2022-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja ugyanakkor változatlanul a GDP 4,9 százaléka.

A módosított finanszírozási terv közzétételét követően az ÁKK Zrt. 2022. június 8-án sikerrel bocsátott ki dollár- és eurókötvényeket a nemzetközi piacon. Az 1,75 milliárd dollár összegű, 7 éves futamidejű, 5,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,46 százalék, az 1,25 milliárd dollár összegű, 12 éves futamidejű, évi 5,5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,829 százalék lett.

A dollárban denominált kötvényekkel párhuzamosan az ÁKK Zrt.
egy 750 millió euró összegű, 9 éves futamidejű, 4,25 százalékos fix kamatot fizető sorozatot is kibocsátott, amelynek hozama 4,503 százalék lett. A dollárkötvények euróra swapolását követően a három kibocsátás átlagos eurókuponja 4,04 százalék lett.

A devizakötvény kibocsátásokkal egyidejűleg az ÁKK Zrt. egyes rövid lejáratú dollárkötvényeinek visszavásárlására aukciót tartott. A meghirdetett három, 2023-24-es lejáratú dollárkötvényből összesen közel 1,2 milliárd dollár névértékben vásárolt vissza az ÁKK. A befektetők többlet-kínálata miatt a visszavásárlás a meghirdetett áron valósult meg, azaz nem volt szükség a piaci árszint feletti prémium kifizetésére.

A forint lakossági piaci bruttó kibocsátási terv 60 százalékban teljesült. A bruttó kibocsátás magasabb szintje részben a Magyar Állampapír Plusz visszaváltásának és annak a január végén megújult Prémium Magyar Állampapírba történt átforgatásának köszönhető. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya június végén 9849 milliárd forint, ez 64 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén, eszerint a 2022-re tervezett lakossági állománybővülés az év első felében nem realizálódott. A teljes lakossági állampapír-állomány a 2021. év végi 10 260 milliárd forintról 10 439 milliárd forintra emelkedett.

A 2022. évi finanszírozási terv módosítása az intézményi forintkötvény-kibocsátás tervet 100 milliárd forinttal növeli a vártnál jobb első féléves kibocsátások eredményének köszönhetően, változatlanul hagyva az intézményi aukciós forintkötvény-kibocsátás tervet, vagyis az év egészét tekintve marad a 2225 milliárd forintos aukciós forintkötvény kibocsátási terv - jelezte az ÁKK Zrt..

Az intézményi piaci klasszikus aukciós forintkötvény kibocsátási terv 65 százalékban, a csereaukciós terv pedig 24 százalékban teljesült az első fél évben. Az intézményi forint állampapírok állománya 22 181 milliárd forint (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 117 milliárd forintos állományát is), ezen belül a devizakülföldiek aránya 20,94 százalék, szemben a 2021. év végi 20,0 százalékos értékkel. Az új 10 éves zöld államkötvényből az ÁKK Zrt. 121,76 milliárd forintot bocsátott ki az első fél évben.

A devizafinanszírozással kapcsolatos kibocsátási terv 72 százaléka, míg a deviza visszavásárlási terv 62 százaléka valósult meg június 30-ig. Az adósság devizaarányára vonatkozó benchmark mutató (átlagolt érték) jelenleg 21,4 százalékon áll, ami a 25 százalékos devizaarány felső korlát alatt van.

Az ÁKK Zrt. az év hátralévő részében nem tervez dollárban, illetve euróban denominált devizakötvényeket értékesíteni a nemzetközi piacon. Kisebb tranzakciók (zöld pandakötvény kibocsátása, zártkörű forrásbevonás, projekt hitelek lehívása, stb.) ugyanakkor továbbra is várhatóak még az idén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!