ÁKK: októberben 151,3 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány

Gazdaság, 2017.11.16

Októberben 151,3 milliárd forinttal, az év eleje óta pedig közel 1600 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány, amely október végén 6665 milliárd forintot tett ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint továbbra is a három, illetve ötéves futamidejű, futamidőtől függően 3,5-3,88 százalékos kamatot garantáló Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb. Az évi 2 százalékot kamatozó egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) leginkább azok a kisbefektetők vásárolják, akik jó kamatozású, mégis likvid, vagyis könnyen értékesíthető értékpapírt keresnek, hogy szükség esetén hamar pénzükhöz juthassanak.

A PMÁP-állománya egy hónap alatt 76,9 milliárd forinttal emelkedett, és október végén 1858,5 milliárd forintra rúgott.

A kétéves állampapírból októberben 16,5 milliárd forint értékben vásároltak, így az állomány 333,9 milliárd forintra nőtt.

Az állampapír-állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy állománya 47,7 milliárd forinttal, 3170,6 milliárd forintra nőtt.

Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapír-állományban a deviza állampapírok állománya 132,7 milliárd forintot tett ki október végén.

Az euróban denominált lakossági állampapírokból októberben alig jegyeztek és az első tíz hónapban 1,2 milliárd forinttal 132,7 milliárd forintra csökkent a hó végi árfolyamon számolt állomány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!