Álhonlappal figyelmeztet az amerikai tőzsdefelügyelet a kriptodevizák kockázataira

Gazdaság, 2018.05.17

Álkriptodevizából megvalósuló álbefektetést népszerűsítő honlapot indított el az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), hogy így próbálja meg a lehető legszemléletesebben bemutatni a kriptodevizák és a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtés (ICO) kockázatait.

A howeycoins.com címen elérhető, szerda óta működő honlapon a blokklánc technológia és a turizmus ötvözését kínálják fel. Számtalan kecsegtető ígéret és állítás kíséretében egy új alternatív digitális deviza, a HoweyCoin névre keresztelt tokent ajánlják megvételre, hogy az így összegyűjtött tőkét befektessék a gyorsan növekvő utazási ágazatba.

Bár fennállásának 84 éve alatt a SEC nem nagyon tanulta meg, hogy miként tud fejlett módszerekkel hatást gyakorolni a széles nyilvánosságra, a mostani kísérlet, hogy egyszerű nyelven és konkrét példán mutassa be a kriptodevizák kockázatait, jóval sikeresebb lehet a korábbiaknál a The Wall Street című újság beszámolója szerint.

A howeycoins.com teljesen meggyőzően utánozza a valódi ICO-kat reklámozó honlapokat, egyáltalán nem tűnik hamisnak. Ha azonban a "tokenek vásárlása" feliratra kattint az internetező, nem a gyors meggazdagodás útjára lép, hanem az investor.gov hivatalos oldalra jut el, ahol a tőzsdefelügyelet elmagyarázza, miként lehet felismerni a nyilvánvaló csalási kísérleteket.

Jay Clayton, a SEC elnöke egyértelmű jelzésnek nevezte a hihetetlen hozamok ígéretét és a hatalmas kedvezmények felkínálását. Nagyon kevés erőfeszítés szükségeltetik a tokenek kibocsátásához, amit az is mutat, hogy a hamis tokeneket és hamis befektetést kínáló honlapot a felügyelet munkatársai minimális eszköz- és időráfordítással hozták létre.

"Vásárolj ma 25 százalékos kedvezménnyel, mert holnap már csak teljes áron jutsz hozzá. De hiszen ez gúnyolódás!" - magyarázta egy szakmai konferencián, ahol a tőzsdefelügyelet új kezdeményezéséről beszélt.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hivatalos honlapján olvasható adatok szerint a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtés sok esetben valószínűleg csalás. A közösségi finanszírozást és a nyilvános tőzsdei kibocsátást ötvöző folyamatok eredményeként azonban már több mint 12 milliárd dollárt gyűjtöttek össze szerte a világban.

A SEC egyelőre még nem döntötte el, hogy a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést értékpapírok kibocsátásának minősítse-e. Azt azonban többször leszögezte, hogy az ICO-k esetében is be kell tartanai az alapvető követelményeket. Például a potenciális befektetőknek biztosítani kell, hogy hozzá tudjanak férni könyvvizsgálók által ellenőrzött pénzügyi beszámolókhoz, a tevékenység és a kockázatok leírásához.
https://www.howeycoins.com/index.html
https://www.investor.gov/howeycoins
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!