Alig nőtt a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona

Gazdaság, 2018.09.18

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 6 milliárd forinttal, 0,1 százalékkal nőtt augusztusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel kedden.

A hónap végén a szövetség tagjai összesen 6298 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A szövetség jelezte: a befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője 15 milliárd forintos pluszt mutat az elmúlt hónapban. A kötvényalapokból augusztusban 16 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 33 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona már 1000 milliárd forint alá esett, az ingatlanalapok pedig már közelítik az 1350 milliárdot.

A pénzpiaci alapok vagyona stagnált a hónap során, 630 milliárd forint volt. Ezúttal a tőkemozgás sem volt jelentős, hiszen összesen 1,2 milliárdnyi tőke áramlott ki, amiből a hozamok 1 milliárdot le is tudtak dolgozni.

A kötvényalapokból 16 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők, így 1,9 százalékkal csökkent a vagyon, 984 milliárd forintra.

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tőke, így összességében 2,6 milliárd lett a tőkekiáramlás. A vagyon nagysága végül csak 0,3 százalékkal csökkent, 1048 milliárd forintra.

A részvényalapokba 1,7 milliárdnyi tőke érkezett, a hozamok kedvezően alakultak, így az alapok vagyona 0,8 százalékkal nőtt, 396 milliárd forintra.

Az ingatlanalapokba augusztusban 33 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami továbbra is kimagasló érték. A hozamok is pozitívak voltak, így összességében 3 százalékkal nőtt a kategória vagyona, 1344 milliárd forintra.

A tőkevédett alapok vagyona jelentősen, 6,5 százalékkal csökkent 128 milliárd forintra.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 12 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon nagysága 1,9 százalékkal csökkent, 1035 milliárd forintra.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében augusztusban kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható, azonban ezt a pozitív hozamok ledolgozták, aminek köszönhetően a vagyon nagysága végül nem változott, 309 milliárd forint maradt.

A BAMOSZ a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen több mint 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6300 milliárd forintot befektetési alapokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!