Amerikai importvámok - Londoni elemzők: csekély a közvetlen növekedési hatás, de megterheli a bizalmat

Gazdaság, 2018.06.15

Londoni pénzügyi elemzők szerint csekély, de azért nem teljesen elhanyagolható az egyes kínai termékcsoportokra pénteken bejelentett újabb amerikai vámok közvetlen növekedési hatása.

Az amerikai kormány 25 százalékos vámot jelentette be több mint 800 kínai termékfajtára. A két ütemben bevezetni tervezett intézkedés éves szinten összesen 50 milliárd dollárnyi kínai exportot érint.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics közgazdászai az amerikai vámintézkedés pénteki bejelentését kommentáló elemzésükben közölték: szimulációs számítási modelljük azt mutatja, hogy ha Kína összehasonlítható vámemelésekkel reagál - ahogyan azt a kínai kormány időközben be is jelentette -, az amerikai és a kínai gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben 0,1-0,2 százalékponttal maradna el a vámintézkedések nélkül elérhető ütemtől.

A ház szerint azonban két ekkora gazdaság esetében ez a különbség is számít, és az ebből eredő bizonytalanság megterheli az üzleti bizalmat és a beruházásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!