Amerikai importvámok - Trump reményét fejezte ki a Pekingben zajló kétoldalú tárgyalások sikerét illetően

Gazdaság, 2018.05.03

(MTI/AP) - Magas rangú amerikai delegáció érkezett csütörtökön Pekingbe, hogy folytassák a két ország kereskedelmi vitáiról szóló egyeztetéseket, ezzel egy időben Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben közölte, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot kíván fenntartani Kínával.

Trump bejegyzésében aláhúzta: az amerikai pénzügyi delegáció célja, hogy egyenlő helyzetet teremtsen a két ország kereskedelmi viszonyában, egyúttal reményét fejezte ki, hogy hamarosan lehetősége nyílik személyesen egyeztetni Hszi Csin-ping kínai államfővel. "Várom a találkozást Hszi elnökkel a nem túl távoli jövőben. Mindig is jó (nagyszerű) kapcsolatban maradunk majd!" - hangsúlyozta.

Donald Trump régóta kifogásolja az általa egyenlőtlennek tartott kínai kereskedelmi politikát, mely véleménye szerint hatalmas deficitet eredményezett az Egyesült Államok számára a kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

A Pekingbe érkezett amerikai küldöttek, köztük Steve Mnuchin pénzügyminiszter, Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, kétnapos tartózkodásuk során a kínai elnök gazdasági főtanácsadója, Liu Ho vezette küldöttséggel folytatnak megbeszéléseket. Mnuchin a Fox televíziónak hétfőn adott interjújában elmondta, hogy kínai tárgyalópartnereiknek a kereskedelmi deficit, a szellemi tulajdon védelme, a kényszerű amerikai-kínai közös vállalatok és így a fejlett amerikai technológiák kötelező átadása ügyét kívánják felvetni. A tárcavezető is optimistának mondta magát a tárgyalások sikerességét illetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!