Amerikai befektetők a román jogállamiság erősítését várják el a román kormánytól

Gazdaság, 2017.03.29

Amerikai befektetők a jogállamiság erősítéséről, az átláthatóság növeléséről adtak át szerdán egy elváráslistát Sorin Grindeanu román miniszterelnöknek, akivel a romániai gazdaságról és a befektetési lehetőségekről tárgyaltak.

Grindeanu szerdán hivatalában fogadta az amerikai-román üzletemberek tanácsának küldöttségét. A miniszterelnök elmondta: a befektetők a román gazdaság helyzetéről és a kormány terveiről érdeklődtek. Bizakodásának adott hangot, hogy a látogatás következtében a román-amerikai stratégiai partnerség gazdasági összetevője is jelentős fejlődésnek indul.

A befektetők többek között a román közlekedési, egészségügyi, pénzügyi, energetikai és védelmi minisztérium képviselőivel is tárgyalni fognak.

Eric Stewart, az amerikai küldöttség vezetője elmondta: először tárgyal a román kormánnyal ilyen jelentős létszámú amerikai befektetői üzletembercsoport. Emlékeztetett, az elmúlt években az amerikai és a román kormány sokat dolgozott együtt a román jogállamiság erősítésén, az átláthatóság növelésén, valamint a román üzleti környezet javításán, aminek következtében Románia sokat fejlődött. Az amerikai vállalatok bíznak abban - tette hozzá -, hogy amikor Romániában fognak üzletelni, korrekt körülmények között tehetik. Szerinte a bizalmat tükrözi a népes amerikai küldöttség bukaresti jelenléte.

Stewart reményét fejezte ki, hogy a román-amerikai üzleti kapcsolatok ugyanolyan jók lesznek majd, mint a két ország közötti politikai viszony. Az elváráslistáról - amit Grindeanu a közös nyilatkozat alkalmából vett át - elmondta, olyan amerikai szakértők állították össze, akik jól ismerik a román üzleti szférát. Rámutatott: elvárják Bukaresttől, hogy vegyék figyelembe az általuk megfogalmazott szempontokat.

A lista átadása azt követően történt, hogy a Grindeanu vezette kabinet január végén elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet a büntetőtörvénykönyv enyhítéséről, ami nagyszabású utcai tüntetéseket váltott ki Romániában, és Bukarest nyugati partnerei is élesen bírálták a kormány lépését. A kritikák hatására a kormány később visszavonta a rendeletet.

A román külügyminisztérium honlapján elérhető adatok szerint a román-amerikai kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értéke tavaly év végén elérte a 2,677 milliárd dollárt, amiből 1,963 milliárd dollárt a román export, 714 millió dollárt a Romániába irányuló amerikai kivitel tett ki. A román cégbíróság adatai szerint az Egyesült Államok a 14. befektető, 2 százalékát adva a romániai külföldi befektetéseknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!