Amerikai pénzügyi hatóságok 10 év alatt 243 milliárd dollár bírságot szabtak ki bankokra

Gazdaság, 2018.02.21

Az illetékes amerikai pénzügyi hatóságok a 2008. évi pénzügyi válság óta összesen 243 milliárd dollár bírságot szabtak ki a világ bankjaira.

A Keefe, Bryuette & Woods amerikai befektetési bank jelentése szerint a tíz év alatt kirótt bírságok döntő része azzal függ össze, hogy a bankok elsőrangú minősítésű kötvényeket bocsátottak ki 2008 előtt nem elsőrendű (subprime) és más nagy kockázatú jelzálogkölcsönök fedezetével, amivel megtévesztették a kötvények befektetőit.

A legnagyobb bírságot, 76,1 milliárd dollárt a Bank of America fizette, a második legnagyobb összeget, 43,7 milliárd dollárt pedig a JPMorgan Chase. A lista harmadik helyén a Citigroup áll, 19 milliárd dollárral.

A külföldi bankok közül a tíz év alatt kirótt bírságok nagysága szempontjából a Deutsche Bank a listavezető, 14 milliárd dollárral, amelyet 10,1 milliárd dollárral a Royal Bank of Scotland követ. Több mint 6 milliárd dollár bírságot kellett fizetnie egyebek között a BNP Paribas, a Credit Suisse és a UBS pénzintézeteknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!