ÁSZ: összességében szabályos volt az állami tulajdonosi jog gyakorlása 2016-ban

Gazdaság, 2018.08.09

A vizsgált szervezetek összességében szabályszerűen, átlátható és elszámoltatható módon gyakorolták 2016-ban az az állami vagyon feletti tulajdonosi jogot, esetenként azonban hiányos volt a vagyonelemeknek nyilvántartása - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A számvevőszék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2016. évi állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlását vizsgálta.

Az ÁSZ megállapította, hogy az érintettek eleget tettek beszámolási kötelezettségüknek, ugyanakkor késedelmesen teljesítették az adatszolgáltatást a vagyonról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kivételével.

A vagyonkezelésbe adott állami vagyon értékének pontos, naprakész nyomon követését veszélyeztette, hogy esetenként hiányos volt a vagyonelemeknek nyilvántartása. A tulajdonosi joggyakorlási feladatokat támogató szabályozási kontrollokat a tulajdonosi joggyakorlók a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kivételével szabályszerűen alakították ki és működtették - írta az Állami Számvevőszék.

A tájékoztatás szerint a tulajdonosi joggyakorlók a vagyongazdálkodás során a vagyonelemek átadása-átvétele, a vagyon gyarapítása és értékesítése szabályszerű volt, ugyanakkor hibákat tártak fel a vagyonkezelésbe adás terén a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél és az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál.

A számvevőszék kiemelte, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot támogatta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Földművelésügyi Minisztérium kivételével szabályszerűen alakították ki az információs és kommunikációs folyamatokat, és eleget tettek a közzétételi kötelezettségeknek.

Az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának és az agárminiszternek egy-egy, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójának két, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnökének pedig öt javaslatot fogalmazott meg, ezekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - tájékoztatott az számvevőszék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!