ÁSZ: szabályosan működtek a jegybanki alapítványok 2016-ban

Gazdaság, 2018.06.21

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai 2016-ban átláthatóan és szabályosan gazdálkodtak, az államháztartásból támogatást nem kaptak, egyéb támogatásban, adományban nem részesültek.

A hivatal honlapján csütörtökön közzétett jelentés szerint az ÁSZ a Pénziránytű - Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (Padoc), a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA), a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS), valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) működésére terjedt ki. A vizsgálat a jogszabályok betartása mellett az alapítványok működését szolgáló ellenőrzési, monitoring és nyilvántartási rendszerek szabályszerűségének értékelésére is kiterjedt.

A számvevőszéki vizsgálat kisebb hiányosságokat a PADMA, a PAGEO és Pénziránytű Alapítvány ellenőrzése során tárt fel. A költségek és ráfordítások elszámolása a PADMA-nál nem felelt meg a számviteli törvénynek, a Pénziránytű Alapítványnál pedig a beruházási-felújítási kiadások mellett a költségek, ráfordítások elszámolását kifogásolták. A PAGEO esetében 2016-ban kapott adomány nem szabályszerű elszámolása miatt hibás volt az eredmény-kimutatás - írták. A három alapítvány kuratóriumi elnökeinek 30 napon belül kell intézkedési tervet készíteniük a feltárt hiányosságok alapján.

A Pallas Athéné Alapítványok a vizsgálatra reagálva közölték, hogy az intézkedési terveket határidőre benyújtják, a számviteli hiányosságokat az ellenőrzést követően azonnal korrigálták. Hozzátették, hogy az alapítványok a rájuk bízott vagyont 3,426 milliárd forinttal gyarapították, tevékenységük során pedig csak a befektetéseik által megtermelt hozamot használják fel.

Az intézkedési terv kidolgozását ígérte közleményében a Pénziránytű Alapítvány is, hozzátéve, hogy a számviteli hiányosságokat azonnal kijavították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!