Átadták a Varga Pincészet új borászatát Feldebrőn

Gazdaság, 2017.11.16

Közel kétmilliárd forintból, két év alatt a borvidék legnagyobb borászatát építette fel a Varga Pincészet Kft. a heves megyei Feldebrőn, a mintegy húsz munkahelyet is létrehozó új létesítményben idén eddig 7,7 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel - közölte a cég ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Varga Máté elmondta: a vállalkozás eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, az előreláthatólag 6-7 év alatt megtérülő beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette.

A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás. Az új pincészetben idén eddig 7,7 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is - tette hozzá. Jelezte, hogy a létesítmény további fejlesztésével a feldolgozó kapacitás 15-16 millió kilogrammra bővíthető.

A beruházás okairól szólva elmondta: a Varga Pincészet tulajdonosait szoros baráti és üzleti szálak fűzik az Egri borvidékhez, ahol közel két évtizede 55 hektárnyi szőlőterülettel is rendelkeznek. Emellett azért választották a fejlesztés helyszínéül Feldebrőt, mert a térségben jelentős kékszőlő telepítések folynak, míg a cég badacsonyörsi borászatának környékén, a Balatoni borrégióban már nem tudtak több kékszőlőt felvásárolni.

Varga Máté tájékoztatása szerint a Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, jelenleg országszerte összesen mintegy 200 hektár szőlőültetvényt művel és a Badacsonyi, az Egri, valamint a Tokaj-hegyaljai borvidéken működtet feldolgozóüzemeket. Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti Magyarországon a legtöbb palackos bort, tavaly 14,6 milliót. Termékeiket 94 százalékban belföldön értékesítik, azok a hazai üzletláncok szinte mindegyikében megvásárolhatók. Legfőbb export célországaik Szlovákia, Lengyelország és Románia.

A társaság 186 alkalmazottat foglalkoztat, 2016-os árbevétele 4,7 milliárd forint volt, az idei terveikben 5,4 milliárd forint elérése szerepel. Rangos nemzetközi (Challange International du Vin, Grand International Wine Award MUNDUS VINI, International Wine and Spirit Competition, Sélections Mondiales des Vins Canada, Vinalies Internationales), illetve hazai borászati versenyeken (VinAgora) idén összesen 6 arany és 4 ezüstérmet vehettek át. Utóbbin az Aranymetszés Olaszrizling nyerte el a legjobb fajtabor címet, míg a bordeaux-i borversenyen öt év után először nyert három aranyérmet magyar pincészet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!