Átadták Az év ökoturisztikai létesítménye 2017 díjakat

Gazdaság, 2017.09.25

A látogatóközpont és tanösvény kategóriában három létesítményt díjaztak a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közös, Az év ökoturisztikai létesítménye 2017 pályázatán hétfőn Budapesten.

Az év ökoturisztikai tanösvénye díjat a badacsonyörsi Folly Arborétum, Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést pedig a soproni Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont kapta.

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 különdíjat az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont kapta.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a díjátadón elmondta: a cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői - nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások - pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban, már 2010 óta. Az idei pályázatra 9 pályamunka érkezett, ezeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Idén először gyűjteményeskertek és arborétumok is pályázhattak.

Hozzátette: az előzetes értékeléskor a bírálóbizottság azt vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták a többi között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét, interaktivitását is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték.

A pályázat nyolc éve alatt 130 pályázat érkezett, eddig 9 látogatóközpont és 8 tanösvény nyert a pályázaton - ismertette.

Rácz András elmondta, hogy tervezik a pályázat átalakítását a résztvevők körének bővítésével.

Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója elmondta: az ökoturizmus lehet az a kiemelt termék belföldön, ami segíti a tartózkodási idő növekedését a nem turisztikailag frekventált térségekben mind a négy évszakban. Aláhúzta: a személyesen átélhető élmény nem helyettesíthető a technikai újításokkal.

A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 és Az év ökoturisztikai tanösvénye 2017 címet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!