Augusztus végéig 1102 letelepedési államkötvényt értékesítettek

Gazdaság, 2014.09.02

Augusztus végéig 1102 letelepedési államkötvényt értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - közölte a központ az MTI kérdésére. Az államkötvény 250 ezer eurós névértékét a parlament várhatóan 300 ezer euróra emeli.

Az első letelepedési kötvénysorozatot 2013 nyarán bocsátotta ki az ÁKK. Tavaly 430, idén augusztus végéig 672 Letelepedési Magyar Államkötvényt értékesített az adósságkezelő a közvetítő vállalkozásoknak - áll az ÁKK tájékoztatásában.

A letelepedési kötvény speciális állampapír, amelyet egy közvetítő cég vásárol az ÁKK-tól, a közvetítő cég saját értékpapírt bocsát ki, amelyet egy külföldi vesz meg, aki a jelenlegi szabályok szerint legalább 250 ezer forintért a korábbiaknál gyorsabban, a tartózkodási engedély megszerzése után már hat hónappal letelepedési engedélyt kaphat Magyarországon.

A konstrukció sajátossága, hogy maguk a letelepedni szándékozók nem, csak a közvetítő vállalkozások állnak szerződéses viszonyban az ÁKK-val.

A közvetítőknek azt kell vállalniuk, hogy a letelepedni szándékozók számára a jelenlegi szabályok szerint legalább 250 ezer euró értékben, legalább ötéves lejáratú saját értékpapírt bocsátanak ki, és az utóbbiak által befizetett összegből - a tartózkodási engedély kiadásától számított 45 napon belül - az ÁKK-tól letelepedési államkötvényt vásárolnak.

Az ÁKK diszkont áron, névérték alatt adja el a kötvényt a közvetítő cégnek - a törvény szerint a magyar euróban denominált államkötvények másodpiaci hozamánál 1,5 százalékponttal alacsonyabb, de legalább 2 százalékos hozamnak megfelelő diszkonttal, azaz az állam szempontjából a piacinál valamivel kedvezőbb áron - és a lejáratkor a névértéket fizeti vissza.

Maguknak a letelepedőknek a közvetítő vállalkozásokkal szemben lesz, az azoktól vásárolt értékpapír után követelésük, így ők viselik a közvetítők nemfizetési-kockázatát.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek azt az előterjesztését, amelyben a befektetői letelepedés feltételéül szolgáló államkötvény 250 ezer eurós névértékét 300 ezer euróra emelné. Rogán Antal szerint a befektetői letelepedés jogintézményének bevezetése óta folyamatosan nő az érdeklődés, és mivel a magyar program a legolcsóbbnak számít az Európai Unió tagállamainak hasonló programjai között, indokoltnak tűnik az emelés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!