Augusztusban nőtt a brit külkereskedelmi deficit

Gazdaság, 2017.10.10

A brit ipari termelés növekedése mellett a vártnál nagyobb külkereskedelmi deficitet mutatott ki augusztusra vonatkozóan a brit statisztikai hivatal, az ONS kedden közzétett jelentésében.

Augusztusban 1,39 milliárd font-sterlinggel 11 hónapja, tavaly szeptember óta a legnagyobbra, 5,63 milliárdra nőtt Nagy-Britannia javak és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmából származó deficitje. A júliusi kereskedelmi deficitet 2,24 milliárd fontra módosította az ONS (Office for National Statistics).

A piac 2,80 milliárd font deficitre számított a javak és szolgáltatások külkereskedelmi forgalma után augusztusban.

A javak külkereskedelmi forgalmából származó deficit a mindenkori legmagasabb szintre, 14,24 milliárd font-sterlingre emelkedett augusztusban az előző havi 12,83 milliárd fontról elsősorban az alapanyagok, vegyszerek, gépipari cikkek és textil termékek magasabb importjának köszönhetően.

A piac a javak külkereskedelmi forgalmában 11,20 milliárd fontos deficitet várt augusztusra.

A javak és szolgáltatások importja 3,2 százalékkal 55,78 milliárd font-sterlingre, a valaha elért legmagasabb szintre emelkedett az előző havi 54,08 milliárd fontról. A növekedés elsősorban az alapanyagok 17,8 százalékkal és a félkész termékek 10,3 százalékkal magasabb importjának volt köszönhető. Az Európai Unióból 5,8 százalékkal, az Unión kívülről 3 százalékkal nőtt az import. A legnagyobb növekedés Kanada viszonylatában volt, 32,9 százalékos.

Nagy-Britannia exportja javakból és szolgáltatásokból 0,6 százalékkal 50,15 milliárd font-sterlingre emelkedett az idén augusztusban a júliusi 49,84 milliárd fontról. A félkész termékek exportja 4,7 százalékkal, a késztermékeké 2,7 százalékkal nőtt. Az Európai Unióba az export 2,3 százalékkal nőtt, az Unión kívüli export pedig 0,6 százalékkal. Dél-Koreába 32,5 százalékkal exportált többet Nagy-Britannia augusztusban, mint az előző hónapban.

A brit ipari termelés augusztusban a piaci várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest a júliusi 0,3 százalékos havi növekedés után. Az ipari termelés a brit bruttó hazai termék 14 százalékát adja.

A feldolgozóipari termelés augusztusban a júliusival megegyező 0,4 százalékos növekedést mutatott havi bázison. A piac 0,2 százalékos feldolgozóipari növekedést várt augusztusra. A feldolgozóipari termelés legutóbb tavaly decemberben nőtt a július-augusztusinál nagyobb mértékben.

Éves összevetésben a feldolgozóipari termelés 2,8 százalékkal nőtt augusztusban, ami február óta a legnagyobb növekedésnek számít. A júliusi éves növekedés 2,7 százalék volt. A piac 1,9 százalékos növekedést várt augusztusra.

Az építőipari termelés 3,5 százalékkal nőtt éves bázison augusztusban a júliusi 2,7 százalékos éves növekedés után. A piac 0,2 százalékos növekedést várt augusztusra. Az új lakások építése 8,5 százalékkal növekedett, az infrastrukturális beruházások kivitelezési értéke 4,9 százalékkal nőtt augusztusban éves bázison.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!