Az Aeroflot jelentős veszteséget jelentett az első negyedévben az egyre drágább kerozin miatt

Gazdaság, 2018.05.30

Az Aeroflot orosz nemzeti légitársaság nagyobb részben az üzemanyag árváltozása miatt kétszer nagyobb veszteséget termelt az első negyedévben, mint egy évvel korábban - közölte szerdán a légitársaság, amely történetében először tett közzé negyedéves pénzügyi jelentést.

E szerint bár az utasforgalom 6,6 százalékkal 10,9 millióra, a bevétel pedig 8,5 százalékkal 1,7 milliárd dollárra javult az első negyedévben, a költségek ennél jóval nagyobb mértékben, 14 százalékkal nőttek. Ezek belül a bérköltség 15,1, az üzemanyagszámla pedig 24,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ez a két tétel a legnagyobb kiadás a légitársaság üzemelésében.

Mindezek következményeként az üzemi veszteség a 2017 első negyedévi 78,4 millió dollár után idén 185 millió dollárra nőtt, az adózott eredmény pedig 84 millió dollárról 184 millió dollárra romlott.

A folyamatosan dráguló kerozin miatt egyre több légitársaság könyvel el veszteségeket, vagy rontja kilátásait a 2018-as üzleti évre. A kerozin ára a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint 2016 óta folyamatosan emelkedik, és elérte a 2014. év eleji szintet. Egy év alatt eddig 50 százalékkal ment feljebb a Brent típus ára. A légitársaságok az árváltozást nagyjából fél év késéssel érzik meg a költségekben. Az üzemanyag drágulása miatt például a Ryanair jövőre az idei 1,4 milliárd euróhoz képest 100 millió euróval alacsonyabb profitot vár. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója pedig korábban az MTI-nek azt mondta, jövőre már a jegyek árában is érződni fognak a magasabb kerozinárak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!