Az ÁSZ benyújtotta beszámolóját az Országgyűlésnek

Gazdaság, 2018.06.14

Tavaly az ÁSZ 251 jelentést hozott nyilvánosságra, amelyek 874 ellenőrzött szervezetet érintettek, azaz minden munkanapra jutott egy számvevőszéki jelentés. Egyebek között ez is kiderül az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2017-es tevékenységéről és működéséről szóló országgyűlési beszámolójából, amelyet Domokos László elnök csütörtökön az Országházban adott át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

A számvevőszéknek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ÁSZ több mint másfél ezer javaslatot tett közpénzügyek javítására. Ellenőrzési tapasztalatai alapján - az előző évi beszámolójához hasonlóan - az ÁSZ idén is megfogalmazott felvetéseket az Országgyűlés számára egyes közpénzügyi területek további fejlesztése, kockázatai csökkentése érdekében.

A 874 ellenőrzött szervezet számára 1546 javaslatot fogalmaztak meg a számvevők, és 102 figyelemfelhívó levelet küldtek ki. A nyilvános számvevőszéki jelentések mellett az ÁSZ 560 intézkedési tervet véleményezett, amelyeket a megállapításai, javaslatai alapján összeállított. A tavaly befejezett 61 utóellenőrzés keretében csaknem 700 intézkedési tervben meghatározott feladat végrehajtását értékelték a számvevők.

Véleményével az ÁSZ támogatta a 2018. évi központi költségvetés megalkotását, valamint elvégezte a 2016. évi zárszámadás ellenőrzését. Makrogazdasági elemzéseivel támogatta az Országgyűlést és a Költségvetési Tanács munkáját.

Az ÁSZ tavaly is elvégezte az állami vagyongazdálkodás ellenőrzését, illetve utóellenőrzését is, valamint az államháztartás információs rendszerét, a hivatalos statisztikai szolgálat működését, az adatvédelem hazai keretrendszerének és adatnyilvántartásainak kialakítását, működését, illetve az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások felhasználását - olvasható a közleményben.

Az ÁSZ tavaly befejezte a parlagfű elleni védekezés és a kéményseprő-ipari szolgáltatás rendszerének ellenőrzését, továbbá elvégezte a gyermekvédelmi rendszer eredményességének ellenőrzését is - sorolta közleményében a számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék tavaly 257 alkalommal értesítette valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt. Az Országgyűlés munkáját, a parlamenti döntéshozatalt 12 országgyűlési tájékoztató támogatta, továbbá 35 törvényjavaslathoz tett az ÁSZ ajánlást. Ellenőrzési megállapításai, tapasztalatai alapján a Számvevőszék 10 jogszabály-módosítást kezdeményezett, és 18 jogszabálytervezetet véleményezett 2017-ben.

Beszámolójában az ÁSZ tizennégy felvetést fogalmazott meg az ellenőrzési tapasztalatai alapján egyes közpénzügyi területek további fejlesztése, kockázatai csökkentése érdekében. A felvetések a nemzeti vagyonnal való felelős, rendeltetésszerű gazdálkodást, az állammenedzsment erősítését, a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóságának növelését, a bürokráciacsökkentést, valamint az önkormányzati eladósodás megelőzését, hatékony kezelését szolgálják. A felvetések kitérnek az államháztartás ellenőrzési rendszerének további erősítésére is.

Több költségvetési és makrogazdasági elemzéssel az ÁSZ a Költségvetési Tanács munkáját támogatta, és több elemzés készült a korrupciós kockázatokat feltérképező, a korrupció megelőzésére fókuszáló Integritás-projekt keretében.

A beszámoló kitér arra is, hogy az Országgyűlés határozatainak megfelelve az ÁSZ tevékenysége kiterjedt a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépésre, az integritás kultúrájának terjesztésére a magyar közszférában és nemzetközi szinten egyaránt. Az ÁSZ lefektette közpénzügyi vezetőképzés alapjait és megindította azt a gyakorlatban is. Elsőként múzeumvezetőknek szervezett vezetőképző programot, és 2018-tól újabb közpénzügyi területeket, intézménycsoportokat von be etikus közpénzügyi vezetőképző programjába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!